Werken aan herstel in Zoetermeer

12 december 2022 | Voorlichting Suïcidaliteit

Maandelijkse voorlichtingsavond, 12 december 2022

Suïcidaliteit

Suïcidaliteit. Wat is het? Mensen die aan zelfmoord denken hebben hier meestal gemengde gevoelens over. Eigenlijk wil vrijwel niemand alleen maar dood. De meeste mensen willen vooral rust, er even niet zijn, ontsnappen aan de moeilijkheden of de pijn. En vooral: zo niet verder leven.

Zelfmoordgedachten ontstaan praktisch nooit als gevolg van één oorzaak. Meestal zijn er meerdere factoren die er gezamenlijk toe leiden dat je het leven te zwaar gaat vinden en een uitweg zoekt.
Tussen denken aan de dood en het plegen van zelfmoord zit een weg. Het begint vaak met vage gedachten, zoals ‘Ik zou willen dat ik er niet meer was’. Na verloop van tijd kunnen deze vage gedachten concreter worden: ‘Ik wil er niet meer zijn. Ik wil dood’. Uiteindelijk ontstaat er een plan.

Het denken aan zelfmoord is geen ramp. Het betekent dat het tijd is om op een andere manier om te gaan met je moeilijkheden. Het helpt echt om je gevoelens en gedachten met iemand te delen. Waar jij mee rondloopt, komt degene met wie je praat misschien wel heel bekend voor. Dit kan je opluchten.

Tijdens deze avond vertellen twee ervaringsdeskundigen hun eigen verhaal over suïcidaliteit. Hoe zij met hun ‘moeilijkheden’ hebben leren omgaan. En waar zij hulp en steun hebben gevonden en hebben ontvangen.

Praktische informatie:
Datum: maandag 12 december2022
Tijd: 19.30-21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Waar: De Patio, Gaardedreef 189, 2723 AZ Zoetermeer

Toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.